




Une récente étude menée auprès d’étudiants français s’est penchée sur leurs choix et préférences alimentaires dans la vie quotidienne. Pendant un mois, les participants ont collecté des données sur les aliments qu’ils consommaient, en notant également leur appréciation. Cette recherche met en lumière l’influence du contexte d’approvisionnement sur les choix alimentaires, tout en soulignant l’intérêt des données recueillies en situation réelle pour mieux comprendre nos comportements alimentaires. Elle encourage aussi le développement d’approches plus globales, intégrant les dimensions sensorielles, environnementales et économiques de l’alimentation. Retrouvez l'article ici.
A dataset of annotated free comments on the sensory perception of madeleines for benchmarking text mining techniques
https://doi.org/10.1016/j.dib.2024.111250
Development and validation of a protocol to determine product perception in relation to the moment of the day
https://doi.org/10.1016/j.mex.2025.103174
Reducing tannic acid astringency with aromas - effectiveness of whisky lactone and isoamyl acetate
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.142299
A simple procedure to assess the reliability of the best estimate thresholds (BETs): A case study on the detection threshold of tannic acid astringency
https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2025.105437
Can natural language processing or large language models replace human operators for pre-processing word and sentence-based free comments sensory evaluation data?
https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2025.105456
Effects of alcohol content information on sensory perception and satisfaction of full portions of regular beers and beer alternatives consumed at home
https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2025.105478
Insights into multiscale chemical characterisation for the understanding of berry maturation